Kapitalet

, #

259

2022-05-30

Mordförsök, svek och mjölkpulver

Idag är torkad mjölk en alldaglig och oansenlig ingrediens i matindustrin. Men bakom mjölkpulvret finns en otrolig bit svensk näringslivshistoria – kantad av drama, svek och världens första brevbomb. Medverkande: Andreas Håkansson, lektor i livsmedelsteknik.

Här nedan ligger transkribering eller manus till avsnittet i den mån detta finns.

Elinor: Från Monopol Media - det här är Kapitalet! Med mig Elinor Ahlborn


Gunnar: Och med mig Gunnar Harrius


Elinor: Gunnar jag har tagit med mig en riktig toppenprodukt in i studion


Gunnar: Jag ser det! Mjölkchoklad! Jag var verkligen besatt av mjölkchoklad fram till att jag var… 27. jag har fortfarande en mycket nära relation till detta


Elinor: Åh, då kanske du vet vad det är för ingredienser i mjölkchoklad


Gunnar: Jag tror man tagit kakao - jag vet efter mina många år av chokladätande att det finns något som heter  kakaosmör och sen är det väl tillsatt mjölk


Elinor: Det är tyvärr fel. Det går faktiskt inte alls att göra mjölkchoklad med mjölk.


Gunnar: Dumt gissat av mig!


1.  för att få den här lena smaken i mjölkchoklad så måste du blanda kakaofett och nåt som lenar upp smaken lite.


Elinor: Det här är Andreas Håkansson som är lektor i livsmedelsteknik på Lunds universitet undervisar och forskar kring industriell livsmedelsproduktion


2. Du kan inte riktigt bara blanda i mjölk, för då får du för mkt vatten så då får du inte en fast choklad. Så du måste blanda i något mjölkigt, som är väldigt torrt.


Gunnar: Jaha om man försöker göra mjölkchoklad med mjölk blir det alltså alldeles för blött och man behöver nåt som är “mjölkigt som är väldigt torrt”


01:30-03:30

Elinor: ja det man behöver är: MJÖLKPULVER!

Och det är inte bara en förutsättning för mjölkchoklad, utan finns i allt möjligt - chips, apelsinjuice,


3. färdiga soppor, kakor, bröd innehåller ofta, yoghurtar...


Elinor: ..färdiga fiskgratänger, fryst lasagne, rökt cognacsmedwurst. Och så vidare!


Elinor: Idag är mjölkpulvret sån osynlig grundbult i livsmedelsindustrin. Faktum är att du som medelsvensk får i dig två kilo mjölkpulver om året i snitt. Och Sverige exporterar faktiskt ännu mer mjölkpulver än vi äter själva. Vi producerar hela tio kilo per person och år.


Gunnar: Mjölkpulver-nationen Sverige!


Elinor: Och idag ska det handla om hur vi blev det. För mjölkpulvret är en SVENSK uppfinning som betytt JÄTTEMYCKET för vår näringslivshistoria. Och den här näringslivsshistorian är HELT SJUK


Gunnar: Hur sjukt kan det bli med mjölkpulver


Elinor: Nämen grejen är att andra vita pulver har typ INGET på mjölkpulvret, när det kommer till saker som karismatiska knasbollar, lögner, svek – och faktiska MORDFÖRSÖK!


Gunnar: !


Elinor: Dagens Kapitalet kommer handla om vad som fick ett gäng färgstarka pionjärer i matindustrin att läggga tiotusentals timmar på att försöka torka mjölk-


Gunnar: och sen försöka mörda varandra


Elinor: -efter det här



REKLAM


Gunnar: Okej - jag ska få veta backstoryn till mjölkpulvret, en förutsättning för den här underbara chokladkakan som du har gett mig. Och du har utlovat karismatiska knasbollar och faktiska mordförsök!

Elinor: Japp! Och vi ska börja i slutet av 1800-talet.


Gunnar: är det strindberg-rörda rummet-sverige eller karl oskar och kristian-slutet av 1800-talet


Elinor: Mer karl oskar och kristina.


Elinor: För att förstå vad mjölkpulver har betytt för Sverige, så måste man FÖRST förstå vad SMÖR har betytt för Sverige.


4. Det är svårt att överskatta betydelsen av smör-export ekonomiskt för Sverige runt 1870 då ehm.


Elinor: Det här är alltså Andreas Håkansson igen. Han har skrivit en hel bok om mjölkpulvret. Den heter Pulverpionjärerna. Å vid 1870-talet då, så är Sverige en jordbrukarnation


5. Vi hade fokuserat länge på mer spannmålsprodukter om vi går tillbaka lite längre i tiden. Men vi fick väldigt mycket konkurrens av USA och Ryssland där i slutet på slutet 1800-talet. Vilket betydde att svensk jordbruksnäring var tvungen att fokusera om.


Elinor: Man blir tvungen att flytta upp sig lite i värdekedjan


6. och då var smör en produkt man kom att producera väldigt mycket av. Och därmed blev det också intressant att hitta smart teknik för att producera smör effektivt. Så det börjar där!


Gunnar: Det börjar med att vi ska bli bättre på att göra stora mängder smör alltså.


Elinor: Och en som tar sig an det här är en uppfinnare som heter Gustav DeLaval. Eller civilingenjör är nog den mer formella titeln men jag tycker “uppfinnare” beskriver både vad han GÖR och vem han ÄR, asså hans personlighet, mycket bättre. Han har en sån genihjärna som gör att han kastar ur sig idéer i 120. På hans gravsten står det ingraverat “de höga hastigheternas man”.


Elinor: I alla fall. 1878 får han patent på en maskin som kan göra smör mycket mer effektivt än man kunde innan. Den kallas separatorn och bygger på att man liksom snurrar mjölken skitfort


7. och man utnyttjar det faktum att grädden, asså smörfettet, är lättare än resten, vatten, så genom att snurra väldigt fort snabbar man på processen, och då kommer den tunga minimjölken pressas ut på sidorna i det här roterande kärlet, sen kommer grädden i två utlopp.


Gunnar: En smörmaskin helt enkelt. In med mjölk och ut med grädd-smör. Alltså bara för att förstå - är det här liksom en enorm maskin


E: alltså de verkar finnas i typ alla storlekar, men det finns handvevade som en person kan ha


G: det låter verkligen som en kanonidé


Elinor: Ja! Gustav DeLaval slår ihop sig med en affärsman som heter Oscar Lamm och startar ett företag som heter AB Separator. Dom börjar sälja separatorer till den svenska livsmedelsindutrin, asså massa olika bönder runt om i Sverige klädda som Karl Oskar helt enkelt. Och det går skitbra!


Gunnar: Det jublas på bondgårdar över hela Sverige!


Elinor: Och AB Separator och Gustav DeLaval jublar också! För med pengarna från separatorbolaget kan Gustav DeLaval gå vidare till alla sina nya projekt. Han startar en sorts uppfinningsfabrik kan man väl säga, eller en dåtidens inkubator, som han har på Kungsholmen. Alltså han anställer en massa kemister och ingenjörer och mekaniker för att förverkliga hans idéer. Och betalar dom ur egen ficka.


8. Ja asså han var inte så duktig på affärer. Han var duktig på att uppfinna saker och ting så det var det han höll på med. Han hade massvis med ideer och så anställde han unga ingenjörer och ritare och kemister och allt vad det är och så kom han till dom: här har jag en idé! prova det!


Elinor: Och sen fick dom arbeta med det hela natten


9. Och sen kom han på morgonen när de hade jobbat sig totalt slut och sa nej förresten, det var ingen bra idé, här jag har en ny idé. Så det var ganska intensivt för dom stackarna och inte alltid så affärsmässigt.


Gunnar: Låter asjobbigt. Något slags svenskt Silicon Valley


Elinor: Nej, en kul sån detalj är också att man fightades om alla kompetenta ingenjörer genom att erbjuda gratis mat och massa såna förmåner


Gunnar: Pingisbord i utbyte mot inget privatliv, ett arv från historien! Okej men separatorn då, den här smörmaskinen. Den är rakt igenom succé?


Elinor: Ja det är den på ett sätt. Fast samtidigt som den löser ett problem, så föder den nya. För det finns en stor baksida med smörproduktionen, som blir värre och värre ju fler separatorer som säljs. För det kommer ju in mjölk på ena sidan separatorn och ut smör-grädde på andra.


Elinor: Men kvar blir då också jättejättemycket fettbefriad vattnig mjölk, som vi skulle kalla för minimjölk idag, då kallades det för skummjölk. Och den vet man inte riktigt vet vad man ska göra av. Folk var ju mycket hungrigare på 1800-talet


Gunnar: Inte så sugna på bantningsprodukter


10. alltså man kan ju dricka den och man kan ge till grisar och så, men allt eftersom vi får allt större smörexport så börjar det blir problematiskt att göra av med den här för att det är ju också en produkt som - vi har ingen pastöriseringen så den surnar och blir farligt att dricka ganska fort.


Elinor: Och all den här skummjölken blir både ett ekonomiskt problem, att man inte lyckas hitta nån användning för den, och också ett miljöproblem.


11. Man bara hällde ut skummjölk utanför mejerierna, det som inte bönderna kunde ta hand om och göra till grismat liksom. Och det var hela drivkraften till varför det var så intressant att utveckla ett sätt att ta till vara den.


Elinor: För även om man tagit bort nästan allt fett ur skummjölken så visste man också att det fanns det en värdefull grej kvar i den. Protein.


12. Och det var väldigt viktigt, för om man inte var väldigt rik så fick man i sig alldeles för lite protein, för man åt i huvudsak bröd. Det var billigt. Kött kom inte på fråga, och fisk var svårt på många sätt så därför var det viktigt att utvinna den här stora mängden protein ur mjölken.


Elinor: Så uppfinnargeniet Gustav De Laval står och tittar på det här problemet och kliar sig huvudet. Och bredvid honom står en sorts protegé som han har skaffat sig, en yngre uppfinnare som jobbar i hans hub. Han heter Martin Ekenberg, och är en jättespeciell person som ska komma att spela en stor roll i den här historien.

13. Man märkte när han kom in i ett rum. Instensiv blick. Stora nävar. Lång, gick lite neråtböjd. // Jag tror han var, han var nog väldigt ambitiös, kom från enkla förhållanden och kände nog att han var tvungen att kämpa liksom.


Elinor: Gustav DeLaval och hans protegé Martin Ekenberg försöker lösa det här skummjölksslöseriet. Först uppfinner dom en apparat som heter emulsorn.


14. dom hade en ide om att dom skulle blanda ihop talg, som också var en restprodukt från slakterierna och blanda i det i skummjölken och få nånting som skulle va ungefär som mjölk, fast det smakade hiskeligt såklart.


Elinor: Det här fungerar aldrig riktigt.


Gunnar: Det blir FÖR äckligt. Jag hade också hellre haft proteinbrist tror jag.


Elinor: Emulsorn floppar, och dom går tillbaka till ritbordet. Och då kommer Martin Ekenberg, alltså den ambitiösa och stornävade protegen, på en egen grej. Nämligen att istället för att tillsätta nytt billigare fett till den här vattniga fettbefriade skummjölken, så kanske man ska ta bort ytterligare något MER ur den. Nämligen vattnet.


Elinor: Och ur dom här grubbleriet så föds en produkt, som ska förändra livsmedelsindustrin för alltid. Han uppfinner MJÖLKPULVRET.


Gunnar: Äntligen!


Elinor: Och alltså om vi ska vara lite noga här så är det inte en helt ny idé att reducera mjölk, det har funnits kondenserad mjölk sen mitten av 1800-talet. Men Martin Ekenberg kommer på ett sätt att göra mjölk till bara pulver genom att uppfinna en ny sån här Balthazar-maskin, som han kallar för exsiccatorn.


15 . Hans uppfinning var väldigt klipsk. Vi har fortfarande - idag kallar vi det för en vakuumvalstork, den finns fortfarande i livsmedelsindustrin idag, över hundra år senare liksom, som bygger på Ekenbergs design.


Gunnar: Och hur funkar den här maskinen då?


16. Jamen det är en spännande maskin också. Han har en varm trumma som han har kondenesrad ånga på insidan så den blir väldigt het. Och så snurrar den i ett tråg med skummjölk och blir det en liten film av mjölk som fastnar när den kommer ner i tråget.


Elinor: Och sen så blir den här filmen av mjölk torrare och torrare och till slut har det blivit som ett pulver.


17. Och då sitter det en kniv som skrapar bort den här pulverkakan och så en liten kvarn. Så man eh- så kan den som snurra på där, man häller på mer mjölk i tråget


Elinor: …och så kommer det ut mjölkpulver i andra änden.


Gunnar: Otroligt.


Elinor: Ja! Tanken är alltså man ska blanda ut det här pulvret med med vatten igen, och få nåt som är TYP mjölk igen. Man har bara ”bytt ut” vattnet liksom. Och det har ju framför allt två stora fördelar som produkt då, dels att det är mycket billigare att transportera pulvret utan vattnet.


Gunnar: Det tar mindre plats och energi och så vidare.


Elinor: Och sen så har det otroligt mycket längre hållbarhet, och behöver inte ens hållas kylt.


Elinor: Martin Ekenberg demonstrerar sin exsiccator, eller valstork som det heter idag då, på lantbruksakademins sammanträde 1901. Massa journalister kommer dit och blir jätteimpade när han blandar ut pulvret med en skvätt vatten. Och resultatet blir mycket riktigt väldigt likt mjölk!


Gunnar: Succé!


Elinor: Efter det bryter han sig loss från sin mentor Gustav DeLaval och startar eget företag för att börja sälja den här maskinen. Och han har storslagna planer


18. Han drömmer om att göra samma sak som sin mästare. Inte bara uppfinna en massa saker utan skapa det här enormt stora svenska industriföretaget. För Separator, Gustav Delavals bolag, hade blivit en viktigt ekonomisk spelare i Sverige.


Elinor: Fast finns ett problem. Både mentorn Gustav DeLaval och protegen Martin Ekenberg lider av ett stort tillkortakommande

19. Briljanta uppfinnare, men inget affärssinne.


Elinor: Men Gustav DeLaval hade ju haft fördelen att ha en partner med affärssinne,

20. Oscar Lamm, som verkligen kunde det här med att driva ett företag, det hade inte Martin Ekenberg.

21. Han misslyckades kommersiellt.


Elinor: Så Martin Ekenberg bygger två fabriker,


21. en i Eslöv och en Ystad,


14:49

Elinor: Men han lyckas aldrig få dom att funka riktigt så att mjölkpulvret håller hög kvalitet rakt igenom. Han är inte heller så intresserad av att lösa det.


21. Han tyckte han gjort sitt när han skickat in sina 20 patent liksom. Så fick nån annan få maskinerna och försäljningen att fungera. Och det lyckades inte.

22. Han hade redan rusat vidare till nästa problem.


Gunnar: Klassisk knasig uppfinnare alltså.


Elinor: Och knasigare ska det bli, kan man säga. Martin Ekenberg är som sagt en.. speciell person.


24. Om man träffade honom första gången skulle man nog beskriva honom som väldigt trevlig och karismatisk, han var duktig på att få investerare i sina prjekt

25.  Han var duktig på att få folk att tänka att det här är en briljant herre. Men dom som kände honom en längre tid, dom fick en lite annan bild.


15:21

Elinor: Han är socialt knepig kanske man kan säga. Han börjar ofta bråka med folk. Och den här knepiga knasigheten glider med tiden över till typ, riktiga psykologiska problem


27. Han hade nog bilden av sig själv som världens bästa uppfinnare och ett stort geni som inte togs på allvar i Sverige.  

28. Och han fick för sig att det var en massa människor som försökte motarbeta honom och sammansvärja sig mot honom.


Elinor: Till slut tar han sitt pick och pack och flyttar till London. Han tror han kommer lyckas bättre där.


29. Och det gjorde han också ett tag, han lyckades ganska bra där, han hade ett konsultföretag och gjorde många nya uppfinningar också ju men.. sen tog det slut!


16:00

Elinor: Martin Ekenbergs psykologiska problem går överstyr kan man säga.


Elinor: Han har alltså stött sig med en hel del personer som korsat hans väg genom åren. Och i London bestämmer han sig av någon anledning för att börja distans-MÖRDA sina gamla frenemies i Sverige.


Gunnar: ?! Okej om vi bortser från det galna i att ens vilja mörda affärsbekanta man har gammalt groll med - hur distansmördar man ens nån i början av 1900-talet?


Elinor: Ja - det är ju otur i oturen här kanske man kan säga - att Martin Ekenberg är en så begåvad uppfinnare. Han uppfinner nämligen världens första brevbomb.


30. Det var första gången som nån uppfunnit en bomb som inte sprängdes av en timer eller att man tryckte på en knapp utan att man öppnade paketet den befann sig i.


17:32

Elinor: Den första brevbomben skickar han till en direktör som han har en gammal fejd med. Den här direktören öppnar den på sitt kontor. Han klarar sig undan med brännskador i ansiktet och är blind i några dagar. Efter det fortsätter Martin Ekenberg skicka bomber.


31. Han terroriserade ju kända industrisvenskar med det här från 1904 till 1909.

32. Troligtvis för att fick för sig att de här människorna förföljde honom och sådär.


Elinor: Totalt skickar han fyra brevbomer, och som tur är så är det ingen som dör, men bland annat får en stackars brevbärare tre fingrar på vänsterhanden bortsprängda.


Gunnar: Aj.

Elinor: Men 1909 lyckas den svenska polisen till slut lista ut att det är han. Dom åker över till London för att få Martin Ekenberg utlämnad. Men eftersom det tar så lång tid att åka till England vid den här tiden, hinner det här komma ut som en nyhet i London innan det hunnit fram.


Elinor: Och dagen det här sprids som en nyheter så vaknar Martin Ekenberg med ett väldigt märkligt problem. Hans “huvud har nämligen plötsligt blivit helt mjukt, så att han med lätthet kan känna på hjärnan därinunder”.


Elinor: Det här får en vän till Martin som är med honom den dagen, att ta med honom till en psykologisk anstalt.


Gunnar: Han har fått en psykos, typ,


33. Ja.. det är ganska otäckt det där.

34. Sen har det spekulerats om hur mkt det här va en strategi från hans sida, den svenska polisen övertygad om att han på nåt sätt försökte lura dom.


Elinor: Men den frågan går aldrig att reda ut. För några dagar senare så dör Martin Ekenberg, i fängslat förvar i London, under inte helt omystiska former.


35. Obduktionen kunde inte visa att det var nåt konstigt, men många har misstänkt att han tog sitt liv, det kom väldigt plötsligt och han hade sagt till sina vänner att han hade en bit av sina kläder doppade i gift för att man vet ju aldrig när det kan komma väl till pass ungefär.


Gunnar: Sorgligt - och ärligt talat skitmärkligt - slut för mjölkpulver-uppfinnaren Martin Ekenberg får man ändå säga.


*musik*


Gunnar: Men okej, mjölkpulvret då? Hur går det för de helt okej-fungerande fabrikerna i Sverige?


Elinor: Ganska bra faktiskt! För några år senare så kommer första världskriget. Vilket ur mjölkpulvrets perspektiv är ganska tacksamt.


36. För mjölkpulver är ju en produkt som passar väldigt bra i kristid. Så mjölkpulver enligt Martin Ekenberg metod blir en viktig del av Sveriges livsmedelförsörjning, det var ju problem med svält i Sverige under första världskriget.


Elinor: Martin Ekenbergs fabriker producerar en massa mjölkpulver under första världskriget och folkhushållningskomissionen beställer stora mängder.


37. Det fanns massa recept i tidningarna för hur för hur du byter ut din mjölk mot mjölkpulver, för man försökte få folk att inte konsumera mjölk.


Elinor: Men anledningen till att man behöver kampanja på det här sättet är att det här mjölkpulvret ju inte är så nice.


Gunnar: Just det, Martin Ekenberg pallade aldrig lösa problemen med “varierande kvalitet”


38. Men från våra, våra gommar, vårt sätt att smaka på mjölk hade vi ju tyckt att det smakade vedervärdigt


Elinor: Och det finns ett annat problem än den vedervärdiga smaken. Den här ekenbergska valstorkningen är inte heller är så skonsam mot de värdefulla proteinerna och vitaminerna som finns i mjölken.


Elinor: Men något decennium senare går mjölkpulvret igenom en revolution. Och den sker naturligtvis inte utan en ny episod av drama, svek och knasiga genier. Efter det här!


REKLAM

Gunnar: Okej - det valstorkade mjölkpulvret har uppfunnits, och mjölkpulvrets pappa Martin Ekenberg har försökt brevbomba ihjäl sina konkurrenter och sen själv dött en spektakulär död i sviterna av nån sorts psykos, som eventuellt var fejkad.


Elinor: Japp.


Gunnar: Efter sig lämnar han några fabriker i Sverige som förser svältande folklager med protein under första världskriget. Och det här pulvret är HELT OKEJ. Men nu står vi inför en mjölkpulver-revolution?


Elinor: Japp! För på 30-talet kommer en ny spektakulär person in i bilden. Hon heter Ninni Kronberg, och är faktiskt bara åtta år yngre än Martin Ekenberg och växer upp i Gävle, precis som han! Men Ninni Kronberg lever första delen av sitt liv som socitetsdam.


39. Hon gifte sig med den rikaste mannen i Gävle

40. Och var vad det verkar som helt ointresserad av naturvetenskap. Men sen bara plötsligt, tar hennes äktenskap slut och hon bestämmer sig för att flytta till ner Skåne.

41. Och bestämmer sig för att bli uppfinnare.


Elinor: Hon är alltså nyskild, nosar på 50 och har INGEN utbildning i det här


42. Och hon läser in otroliga mängder vetenskapslitteratur och  omvandlar gårdsmejeriet till ett laboratorium. Och börjar leverera uppfinningar som är klart konkurrenskraftiga till svensk storindustri som fortfarande finns idag. Man undrar ju liksom hur det gick till?


Gunnar: Jag undrar verkligen hur det går till!


43. Asså vid nåt tillfälle har hon sagt att eftersom äktenskapet med hennes rika make var slut bvehövde hon försörja sig.

44. Men liksom att gå till att uppfinna avancerade tekniska system för att man behöver försörjning, det är ett ganska stort hopp?


Gunnar: !


Elinor: Men antagligen kommer i alla fall inspiration från hennes nya miljö, hos den här väninnan som hon flyttar till. Det finns en massa kor där och väninnans man, Joel Westrup, är ett stort namn inom sockerindustrin.


Gunnar: Och vad är det då hon gör för mjölkpulvret?


Elinor: Ja – exakt VAD det är hon uppfinner blir faktiskt en fråga för domstolen till slut. Men hon drar i alla fall igång en mjölkpulverfabrik som använder sig av spraytorkning, istället för Martin Ekenbergs valstorkning. Och den funkar såhär:


45. Tänk att man har ett duschmunstycke så man sprutar ut-  eller sprayfalska tsctsch så sputar man det i en jättestor rostfritt stål-tank med varm luft.


Elinor: Så faller varje liten droppe av mjölk i den varma luften och torkar på vägen


46. Och sen när den kommer ner till botten av det här kärlet, då är det en liten pulverpatikel.

47. Det fina är att den här avdunstningen, det kyler droppen så droppen blir aldrig riktigt så varm så det är ett väldigt effektivt och skonsamt sätt att torka på.


Elinor: Ninni Kronberg hittar alltså ett sätt att torka mjölk på som bevarar vitaminerna och proteinerna. Med det blir mjölkpulvret en mycket bättre produkt.

Gunnar: Snyggt gjort av Ninni Kronberg! Hon låter ju som ett tekniskt underbarn typ, men hur är det med hennes affärssinne då? Om vi tänker på att dom två uppfinnarna vi bekantat oss med hittills - Gustav De Laval och Martin Ekenberg - båda hade STORA problem att palla sköta den kommersiella biten själva.


Elinor: Ja, Ninni Kronberg verkar tyvärr inte vara något affärsgeni heller, som vi snart ska se. Men i början har hon turen att hennes vägar korsas med en man som däremot har extraordinär känsla för företagande. Han heter Axel Wenner-Gren och är redan en näringslivskändis på den här tiden, för han har uppfunnit knacka dörr-dammsugarförsäljning kan man säga, och grundat Electrolux.


Elinor: För övrigt så hette han Wennergren från början, men han la till ett bindestreck mitt i sitt namn när han blev rik.


Gunnar: Så elegant.


Elinor: Axel Wenner-Gren vill jättegärna investera i Ninni Kronbergs spraytorkade mjölk. Så tillsammans så startar dom bolaget Svenska Mjölkprodukter AB, som förkortas SMP. Produktionen drar igång den 1 september 1939 och dom har storslagna planer.


48. Tanken var att SMP skulle producera mängder med mjölkpulver till hela världen.


Elinor: Men dom stöter på ett stort bekymmer nästan direkt. Andra världskriget.


Gunnar: Dålig tajming för att starta en ny fabrik! Fast å andra sidan, förra gången var väl världskrig positivt för mjölkpulvret?


Elinor: Jo, och man tycker fortfarande att mjölkpulver är jättebra som krigsmat. Men det blir logistiska problem som gör att SMP:s planer på att exportera mjölkpulver till England och Frankrike inte funkar så bra.


49. Man kunde ju inte skeppa mjölkpulver över vattnet när det var tyska ubåtar överallt och så.


Elinor: Men inom Sverige köps det jättemycket mjölkpulver för att klara folkhushållningen, och när läget stabiliseras litegrann så köper svenska staten jättemycket mjölkpulver av SMP för att ge som nödhjälp till andra länder.


50. Så dom gick inte omkull, men det blev inte det dom hade tänkt sig.


Elinor: Och sen när dom kommer ut på andra sidan andra världskriget så har efterfrågan på mjölkpulver blivit så HIMLA stor att SMP:s internationella konkurrenter växlat upp. Och andra har kommit på ungefär samma idé som Ninni Kronberg. Så SMP kan inte riktigt exportera till hela världen lika lätt som dom hade tänkt.


51. Utan då fick man tänka om. Och det var då SMP började också försöka flytta sig högre upp i värdekejdan och komma på lite nya produkter… och där kommer vi till vällingen ju, som är en av deras riktigt stora produkter.

Gunnar: Dom uppfinner välling!


Elinor: Ja! Eller välling i olika former har funnits jämt, men på 1800-talet bestod den typ av… öl och sillspad.


Gunnar: Karl Oskar och Kristina-människorna gjorde sitt bästa.


Elinor: Men nu SMP, som sen kommer byta namn til Semper, använder alltså sitt högkvalitativa mjölkpulver för att tillverka en BRA välling. Alltså med rätt näring som småbarn behöver. Dom lanserar också modersmjölksersättning, vilket inte heller funnits innan.


Elinor: Det här blir stor succé. Och till en början i alla fall, så gör det att Ninni Kronberg får in en massa pengar. Vilket är bra, för som vi vet behöver ju en true uppfinnare alltid få in en massa nya pengar för att finansiera sina nya idéer.


Elinor: Men sen i slutet av 40-talet börjar det skära sig mellan SMP och Ninni Kronberg. Och här kommer vi till hennes kanske inte jättebra affärssinne.


Gunnar: Har SMP snuvat henne?


Elinor: Det beror lite på hur man ser det. Grejen är att när hon och Axel Wenner-Gren startar SMP så får hon inga aktier i företaget. Istället får hon royalties för varje kilo mjölkpulver som man producerar med hennes metod, och en procent av vinsten varje år. Det här gör att hon fick in mer pengar på kort sikt än om hon hade fått aktier, så det kanske kändes som en bra idé då. Men med tiden blir det problem.


52. Hon tolkade det nog som att all mjölk man producerade skulle hon få betalt för. Men dom menade efter ett tag, dom började liksom lusläsa hennes patent, och insåg att det här med spraytorkning - det var inte hon som uppfann det.


Elinor: Det hon fått patent för är modifikationer av en metod som redan fanns.


53. Och sen så tyckte dom att dom att om dom gjorde modifikationer i sin tur och inte använde hennes förslag, då producerar dom inte längre enligt hennes patent. Och då skulle dom inte behöva betala royalties till henne, för det var en ganska betydande utgiftspost för företaget.


Gunnar: Det låter ändå LITE som att hon blir snuvad av SMP här.


Elinor: Ja hon tycker det i alla fall, och drar SMP inför domstol. Men rätten går på SMP:s linje och Ninni Kronberg förlorar.


Elinor: Och vid den här tiden har Ninni hunnit bli lite till åren, och i de sista förhandlingarna kan hon inte ens sitta med för att hon är för dålig. Och sen dör hon kort efter det.


Gunnar: Och det här problemet hade alltså inte ens uppstått om hon haft aktier i SMP istället. Känns typ som ett mönster i den här historien. Geniala uppfinnare med dålig näsa för affärer.


Elinor: Ja. Men SMP byter alltså namn till Semper, och fortsätter producera mjölkpulver och barnmat.


Gunnar: Ända till idag ju.


Elinor: Och en grej som är lite kul är att Semper också ÄN IDAG rider på Ninni Kronbergs namn. Hon har ju fått lite boss lady-status för sin sjuka uppfinnarkarriär, och på Sempers hemsida står det liksom stolt att allt började med Ninni Kronberg.


Gunnar: Det är ju lite ironiskt får man säga.


54. Ja, det tycker jag också. Det var nån släkting till det här värdparet hon bodde hos under stora delar av sitt liv som skrev en insändare, då på 40-talet när de här processerna var. Dom var ganska upprörda över det. Å ena sidan så har man, om man tittar i vittnesmålen man ger i rättegångarna, sagt att metoden var värdelös. Å andra sidan är hon ganska tacksam att lyfta fram i marknadsföring.


Elinor: Och sen dom kommande decennierna så tar mjölkpulvret också steget in i den vanliga maten i och med att livsmedelsindustrin blir mer och mer INDUSTRI. Och då får pulvret också stor skjuts av tidsandan igen kan man säga.  


55. Tittar vi på 50-60-talet så har ju det industriella och artificiella en otroligt hög status i folks medvetande. Det bästa sättet sälja mat är att ha en rostfritt stål-maskin och så ska det stå folk där med clipboards och vita rockar. Och liksom räkna på nåt nåt då tänker man: “Oh det där är bra. Så ska mat vara! Effektivt, rent.


Gunnar: Den här andan går ju över.


Elinor: Ja, men man kan väl säga att man fortsätter använda mjölkpulver i alla möjliga typer av fabrikerad mat, både du och jag har väl ätit vår fair share av pulversås när vi växte upp och idag så har vi ju den här chokladkakan till exempel.


Gunnar: Men mjölkpulver är kanske inte en ingrediens man SKRYTER om idag. Det känns som att finns några såna uppfinningar som man idag typ försöker o-uppfinna, men som ju såklart finns av en anledning. Folk har lagt ner sina liv och bokstavligen blivit galna i jakten på den här grejen, och sen idag tycker man det känns typ “sunt” med opastöriserad råmjölk.


Elinor: Idag sitter vi med den här mjölkchokalden och är lite sura över att den inte är gjord av två bara händer utan en maskin


G: men grejen är att anledningen till att den är gjord av en maskin är att det bara är naskiner som kan göra den.


E: ja och mjölkpulver har ju fortfarande exakt samma fördelar framför mjölk som när det uppfanns första gången. det skulle va ASDÅLIGT för miljön om man bestämde sig för att det var “för industriellt” och slutade med mjölkpulver


56. Det är det här med att du kan tranportera den mycket längre sträckor, du behöver inte ha den kylförvarad, du har torkat bort nästan allt vatten vilket betyder att du bara transporterar det göttiga proteinet som du vill ha, inte en massa vatten.


G: okej så för att summera så kan man väl säga att mjölkpulvret speglar hela historien om framväxten av det moderna sverige. liksom från smörproduktion och karl oskar och kristina och industrialiseringen av jordubruket, till svältföda och krigsmat, till att bli en centralgestalt i den tekniska “fabrikifieringen” av mat


E: precis! mjölkpulvret har varit en viktig ingrediens i en massa hel och halvfabrikat,  som ju befriade ffa kvinnor från köket en gång i tiden


G: och den utvecklingen av matindustrin har man ju sen dess blivit lite instinktivt löst “emot” idag -


E: men helt ärligt så har vi ju också mycket att tacka processad mat generellt, och mjölkpulvret specifikt, för


G: Mjölkchoklad inte minst    



-


Elinor: Kapitalet är slut för idag. Andreas Håkanssons bok om mjölkpulver heter Pulverpionjärerna och är jätterolig! Vi heter Elinor Ahlborn och gunnar harrius och vår chef heter Jacob bursell och jesper hagenborn har slutmixat