Kapitalet

, #

276

2022-11-07

Festen är slut i Silicon Valley

Under några få veckor mitt i pandemin tog Clubhouse plötsligt över världen. Riskkapitalister kastade in flera miljarder dollar i bolaget. Nu är eran av billiga pengar över. I Silicon Valley begravs enhörning på enhörning. Och nästan ingen har kvar Clubhouse-appen.

Här nedan ligger transkribering eller manus till avsnittet i den mån detta finns.

Elinor: Från Monopol Media - det här är Kapitalet. Med mig Elinor Ahlborn

Gunnar: Och mig Gunnar Harrius

Elinor: Kommer du ihåg när Clubhouse kom?

Gunnar: Ja det var väl mitt i pandemin. Jag kommer ihåg att dom hade ett invite-system och så fanns det rum där man kunde lyssna på folk eller prata själv typ. Utan bild.

Elinor: En annan som minns clubhouse MYCKET väl, är Evyn Redar.

1. Jamen jag är väl en sociala medie-entusiast höll jag på att säga nämen asså…

Elinor: Evyn Redar jobbar som koordinator inom livemusik 

1. Jag är också DJ vid sidan om

Hon har jobbat i mediebranschen i tio år. Och så är hon alltså

….eh.… kanske inte besatt av sociala medier men ändå liksom, spenderar mååånga timmar, måste jag ändå säga, på sociala medier.

***

Elinor: När Clubhouse kommer så är Evyn, naturally, VÄLDIGT tidigt på bollen.

 

2. Jag tror inte att jag var - eller jag VAR inte en av de första i världen som hade clubhouse, det hade ju redan spritt sig liksom i USA och andra ställen, men i Sverige tror jag ändå jag var en av de första.

Elinor: När Evyn börjar hålla på med Clubhouse tycker hon det är ASKUL

3. Jamen man kunde gå in i olika rum, hänga mingla lära känna folk från hela världen, 

Elinor: Man kan också starta egna rum

…rum som man kunde moderera själv, där man fick bestämma vilka som fick komma upp till talarstolen och tala. Och rum som helt enkelt öppet som vem som helst att prata. Och i dom var det ju absolut kaos.

***

Elinor: Clubhouse blir ju snabbt HUR stort som helst. Och Evyn kan typ inte få nog.

5. Jag hade en hörlur i örat HELA TIDEN under arbetstid. För man ville inte missa nåt. Och det var också en sak jag tänkte på - folk har inte jobb eller vad gör dom, hur kan alla sitta och vara så närvarande i det här?

Det blir som att liksom hela Evyns sociala värld är på Clubhouse.

10. Jag började sända nattradio. Och då kommer jag ihåg när jag skulle ha mina första sändning att jag var så men gud ingen av mina vänner kommer lyssna på mig, för alla kommer va inne på clubhouse.

***

Elinor: Och sen. Du vet ju hur det går.

Gunnar: Från mitt perspektiv i alla fall kan jag säga att Clubhouse glöms bort och försvinner lika snabbt som det kom.

Elinor: Från Evyns perspektiv också.

8. ELINOR: Skulle du säga att Clubhouse har dött nu? EVYN: Absolut.

***

Gunnar: Men det är ju ingen chock heller – det var ju en sån övertydlig pandemifluga – asså en digital lösning för att “hänga och mingla”, i lockdowntider.

Elinor: Ja jo verkligen. Men, inte BARA det. Alltså det finns FLER skäl än bara själva rätt i tiden-pandemi-trend-faktorn, som gör att Clubhouse kan först blow up så stort, som en överfylld heliumballong, och sen spricka och singla ner till marken.

Elinor: I dagens Kapitalet – den stora enhörningsbubblan i Silicon Valley. Om Clubhouse uppgång och fall, och MÅNGA hajpade start ups med dom. Tuffa tider i techsektorn – efter det här!

REKLAM

Gunnar: Okej – Clubhouse kommer ut mitt under pandemin. Det är en app där man babblar med folk från hela världen i olika rum. Det är en gigantisk succé. Du och jag och Evyn Redar och miljoner andra användare hoppar på den här bollen.

Elinor: Japp - och sen växer bollen snabbare än den hinner med, och blir kanske lite av ett typexempel för en sockerstinn techsektor on speed typ.

Elinor: Om vi tar det från början, så är det mars 2020, då lanseras Clubhouse. Nåt år senare, i början av 2021 slår brett och stort. Såhär låter det då på Youtubekanalen Hubspot till exempel:

..in just a few weeks clubhouse has gained blabla Oprah…

Elinor: Och det är då appen når oss i Sverige. Politiker, artister, influencers och alla möjliga sorters kändisar laddar ner appen. Det är liksom DÄR man ska prata om man vill att nån ska höra.

Gunnar: Jag minns detta… [clubhouse-minne]

 

***

Elinor: I februari 2021 har Clubhouse har 10 miljoner nedladdningar i månaden. Oprah är där. Elon Musk är där. 

Gunnar: Såklart

Elinor: Den 15 februari skriver han en tweet, där han bjuder in Vladimir Putin, till ett samtal på Clubhouse. 

Gunnar: Gud vilken extrem ögonblicksbild av en exakt tidpunkt. Som att bara det kunde hända exakt då, typ.

Elinor: I samma veva går Facebook, Twitter, LinkedIn, Slack och Spotify – alla helt enkelt – ut med att dom jobbar på sina egna Clubhouse-kopior. Alla satsar på att vinna andelar den boomande framtidsmarknaden för “social audio” som man tänker sig.

Elinor: Och Clubhouse växer så det knakar. På deras kontor i Silicon Valley sitter alla och knapprar på sina datorer med andan i halsen. Trots att dom fyrdubblar sitt team av anställda i början av 2021, har dom skitsvårt att hinna utveckla plattformen så alla nya användare ska få plats.

Gunnar: Samtidigt som alla techjättar är hack i häl. Stressigt.

Elinor: Men det är inte bara alla vi användare som älskar Clubhouse. Även riskkapitalbolagen är stora fans. I samband med en investeringsrunda kort innan den här boomen, får Clubhouse 110 miljoner i funding och värderas till en miljard dollar.

***

Gunnar: Okej — ska vi snabbt säga hur en investeringsrunda funkar.

Elinor: Ja. Kort och gott. En företagsgrundare går runt till olika riskkapitalbolag och ber om pengar. I utbyte får riskkapitalisterna en del av företaget, alltså man säljer aktier i sitt företag helt enkelt.

Gunnar: Privat och inte på börsen.

Elinor: Man brukar dela upp rundorna i serie A, B och C. Och det är ju ett vanligt sätt för start up-grundare att få in pengar, eftersom banker till exempel inte vill ta så stora risker att låna ut pengar till ett företag som kanske än så länge mest består av en idé. Och/eller en karismatisk person med eventuell genivibb kring sig. 

 

15. It’s a bet on the future so… 

Elinor: Det här är Jacob Stienschtaden. Eller om han får uttala sitt namn själv

1. Jacob Steinschtaden

Han är från i Österrike.

1. And I’m the founde  editor in chief of Trending Topics…

och det är en sorts europeisk Tech Crunch.

2. So we cover all the relevant stories about start ups, crypto, about… yeah all the trending topics.

Gunnar: Ok - investeringsrundor då.

15. So the investor say OK I think this new company, it will be worth 100x in five years and if I buy now, small piece of the cake in five years this small piece will be worth much more and I will have great return. 

Elinor: Och sen då när man säger att ett företag värderas till kanske, 10 miljoner, så baseras det på vad investerare lagt in i företaget.

13. So for example if you get a valuation of 10 million euros or dollar, you would need like one investor who buys 10 percent of the company for 1 million.

Elinor: Och alltså, hur en värdering görs är väl lite mer komplicerat än så och det är såklart sällan det är SÅ lätt att räkna ut.

14. Usually a bunch of investors get together, so there’s a lead investor and then there are additional investors and they put money together // and then each of them would get a piece of the cake. 

Elinor: Men grejen är helt enkelt att bara för att man värderas till en miljard så betyder inte det att man HAR en miljard att spendera. 

Gunnar: Funding är en annan siffra. Värdering är lite mer en gissning om framtiden.

21. It’s money on paper, you can call it fantasy money. 

***

Elinor: Tillbaka till Clubhouse då. I april 2021 gör dom en ny investeringsrunda. 

Gunnar: Dom behöver ännu mer pengar efter all hajp.

Elinor: Riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz tar täten. Andra sluter upp. Och Clubhouse värderas till fyra miljarder dollar.

Gunnar: Fyra gånger vad dom var värda precis innan.  

Elinor: Clubhouse blir ett så kallat enhörningsföretag. Eller dom har egentligen varit det i några månader. Det är alltså den stämpeln brukar kalla unga startups som värderas över en miljard dollar.

4. I think that people want to express that a unicorn company is something very magical, very rare, so the term should express that.

Gunnar: Något väldigt magiskt och väldigt ovanligt. 

Elinor: Men det är nästan missvisande. För grejen är att vid precis den här tiden – så ÄR enhörningar typ… JÄTTEVANLIGA.

***

Elinor: Om vi backar bandet lite. Den som kommer på termen enhörning är en riskkapitalist som heter Aileen Lee. Hon skriver om det i en text 2013. Och det är kanske inte en slump att det händer just då. 

Gunnar: Just det, okej, då har tex Facebook just blivit en sån MEGAhit – från ett garage, yada yada yada, alla riskkapitalister drömmer om att upprepa succén och bli rika som troll.

Elinor: Sen är ju också goda år för hela ekonomin som fortsätter 10-talet ut. Låga räntor OCH låg inflation. 

Gunnar: Högkonjunktursfest.

Elinor: Och det gör också att det inte är SÅ svårt att få så höga värderingar på helt nya företag.

7. It’s really a easy money era.

 

Elinor: Och om man kollar i till exempel databasen Crunchbase, som gjort diagram över hur mycket som investeras i enhörningsföretag totalt, så är det liksom som en stadig och ganska brant uppåtkurva under hela 10-talet. Som sen går through the roof 2021.

8. And yeah that was 2021 really like the golden era for founders in unicorns.

Elinor: I reda siffror, så investeras det 2,8 miljarder 2013. 11,4 miljarder 2014. 21,4 miljarder 2015. Och sen tickar det på upp till 98,8 miljarder 2020. 

Gunnar: Från 3 till 100 miljarder, ish.

Elinor: Året efter det nästan tripplas siffran. 2021 investeras 278 miljarder dollar i olika enhörningsföretag. 

Gunnar: Så alltså från 2,8 miljarder dollar till 278 miljarder dollar – på åtta år. 

8. We saw like a huge rise in the number of new unicorns. I think like all across Europe there were I think more than hundred new companies which was much more than in the years before. 

Elinor: 2021 är alltså ett helt sjukt år. Under perioden fram till 2021 föds i snitt 150 enhörningar per år. Under 2021 föds fler än det VARJE KVARTAL, enligt CB insights.

11. My LinkedIn was full of like “yeaaah we have another like 20 million, 100 million”. It was a real celebration out there. 

Elinor: Och om man kollar to talt, alltså inte bara på enhörningsföretagen, så investerade riskkapitalbolag 620 miljarder dollar 2021. Vilket är mer än dubbelt så mycket dollars som 2020.

Gunnar: Det är UNGEFÄR sex svenska statsbudgetar.

12. And you know, when people in the eco system when they raise a lot of money others think “yeah I can do that too” and on the other   , you had all these vc:s that had very deep pockets and they needed to spend that money so you had like a upwards spiral which really helped 2021 become like a record year. 

Elinor: En analytiker som heter Kyle Stanford på analysfirman Pitchbook, säger till och med till CNBC att han slutar kalla 2021 för ett rekordår – för att ordet “rekord” inte gör rättvisa till vad som pågår.

***

Gunnar: Och vad kommer alla dom här pengarna ifrån då som pumpas in i start ups?

Elinor: Dom kommer från pandemin kan man säga.

7. What happened was that state banks started to print money. In US and EU, I guess also in Sweden. 

Gunnar: Just det, asså dom ekonomiska räddningspaketen under pandemin då, som enligt vissa ställde till det och spädde på inflationen

Elinor: Folk tycker ju olika, men enligt Jacob i alla fall, och också att pengar behöver investeras så fort ekonomin kommit igång igen efter första pandemichocken

10. So after 2020 // a lot of people saw the economy freeing itself after all this lockdown. And then you had a lot of money that was pumped into the market. To help companies. 

7. The money that was available to invest just increased, so you saw a lot of new venture capitalists that raised billion dollar funds and they had to invest this money to make bigger returns.

Elinor: Så då om man är en startup-grundare 2021, är det rätt lätt att få en hög värdering och pengar från investerare helt enkelt.

18. So what happens when these companies get this money? Basically i think they invest a lot in people. So you see that young companies hire a lot of people so they can really grow from like ten people to 100 or 200 people in just a few months. 

Gunnar: En härlig tid att vara arbetssökande i Silicon Valley också då.

***

Elinor: Mitt i det här står då Clubhouse grundare, Paul Davisson, i april 2021. Med vinden i ryggen, ett team som just vuxit från ett tiotal till ett hundratal på nolltid, och ett företag värt fyra miljarder dollar.

Gunnar: Vilket plötsligt känns som en spottstyver i sammanhanget men såklart är en succévärdering.

Elinor: Precis då, så vänder allt plötsligt för Clubhouse. Användarna försvinner och problemen hopar sig. Strax därpå ska festen också ta slut för resten av Silicon Valley. Efter det här.

REKLAM 

Gunnar: Okej, i april 2021 är det extremt goda tider för startups. Techvärlden kryllar av nyfödda enhörningar med fantasisummor i fickorna. Eller i alla fall på pappret då. Clubhouse är en av dom. Dom har just värderats till fyra miljarder dollar. 

Elinor: Japp, och dom växer mycket snabbare än dom hinner med. Trots det här invitesystemet. Deras system pallar inte och dom måste nyanställa i rekordfart.

Elinor: Och sen kommer det fler problem. Nyheter om att det finns massa rum där det sprids hate speech och antisemitism till exempel. Både i Sverige – det minns jag – men också USA och så. Clubhouse har liksom inte löst hur man ska göra med sånt. 

Gunnar: Svårt när det är en app gjord för att vem som helst ska livesända vilken rant som helst. 

Elinor: Sen utreds också Clubhouse i EU, för att bryta mot GDPR. Och sen finns dom jättelänge bara för iPhone. Men sen tror jag ändå det största problemet för Clubhouse är det här, som Jacob uttrycker det:

39. Uhm.. I think it grew very boring after two or three weeks.

Gunnar: En analys jag delar.

40. It really was a bubble hype. It wasn’t very sticky.  

***

Elinor: Clubhouse går från 10 miljoner nedladdningar i februari 2021, till 900 000 i april samma år.

Gunnar: Alltså mindre än en tiondel, på bara några veckor. Alla tröttnar jättesnabbt.

Elinor: Och det här händer alltså samtidigt som dom får sin nya värdering på fyra miljarder dollar.

Gunnar: Trist för riskkapitalbolagen.

Elinor: Ja. Clubhouse är väääldigt långt ifrån att gå med vinst här. Men det är det heller ingen som bryr sig om. Det är nog värre att användarna försvinner. Den stora rädslan är nog om nån av techjättarna skulle ta över det behovet som Clubhouse fyllde.

Gunnar: Om det finns kvar ens efter lockdowns då. 

Elinor: Ja. Men för grejen är att under den här tiden är ALL fokus på tillväxt och marknadsandelar. Det blir som en effekt av det finns FÖR mycket pengar – man behöver inte tänka på vinsten förns... sen nån gång. Det handlar bara om att växa till varje pris.

28. You could have companies like Uber, they IPO:d without ever having profit and still they are struggling with it.

Gunnar: IPO:d, alltså börsintroducerades – utan att ha gått med vinst alls. Det gäller väl även Spotify tex.

Elinor: Ja. Alltså det enda investerare kräver av företag när det är den här högkonjunktursfesten, är att företag ska växa till varje pris. Så kan man gå med vinst SEN.

9. Yeah and then 2022 came along. 

Elinor: När det mindre roliga året 2022 kommer, är det som att sen blir NU. 

26. I think VC:s switch to a mode where they check numbers very very strictly. //  the money is not that loosely like in 2021.

28. The investors will look for companies that can be profitable in like three years or five years.  

Elinor: Alltså, det har blivit tuffare tider överallt. Och det syns extremt tydligt i Silicon Valley. Du minns den här siffran, hur mycket riskkapitalbolag pumpade in i enhörningsföretag förra året – 278 miljarder dollar?

Gunnar: Ja

Elinor: I år är den 70 miljarder dollar.

Gunnar: Oj. Året är ju inte slut än iofs, men nu är det bara typ en-två månader kvar.

24. You can also see that the number of unicorns are dropping, the valuation of a lot of companies are dropping, also the number of IPO:s is much smaller than 2021.

Elinor: Och det är inte bara startups som drabbats

25. Also the stock prices of the big tech, apple google and so on it’s steadily dropping. 

24. So you see in a lot of numbers, that the whole atmosphere in the tech sectors, it’s very bad.

Elinor: Enligt Jacob Schteinschtaden kan man till och med prata om en enhörningsbubbla som spruckit i år. 

22. In 2022 I think two main factors influenced the whole unicorn bubble. On the one hand, you had the US money policies, so they raised interest rates to fight inflation. Which basically makes investments unattractive. 

23. And on the other hand of course sadly you had the attack of Russia on Ukraine.

***

Elinor: Och att summorna man kastat på techbolag varit så SJUKT höga tidigare, gör ju att fallet blir EXTRA hårt nu.

20. So most famously in 2022 I think the valuation of Klarna, I think it was the biggest Swedish unicorn. It dropped from 45 or 46 billion dollars to just 6.5 billion dollars.

Gunnar: Och Klarna har ju också, på ett spektakulärt sätt, tvingats sparka en massa medarbetare. 

Elinor: Och det är dom långt ifrån ensamma om. 

33. I think like what we seen in 2022 is that a lot of these tech companies had mass lay offs. 

Elinor: Enligt layoffs.fyi hade över 99 000 personer i techbranschen blivit av med jobbet i USA, i augusti i år. Och Google, Apple, Twitter, Microsoft och Meta har alla dragit ner på nyanställningar. 

25. So there’s a lot of bad mood in the industry right now.

***

Gunnar: Okej om vi ska sammanfatta lite. Det har varit jättebilligt med pengar under 10-talet. Alla har fokuserat på tillväxt snarare än vinst. Det har gett en uppåtspiral av mer och mer investeringar i tech-startups. 

Elinor: Japp. Man kan väl se det som att pandemin gav en extra knuff.

37. I think if it hadn’t been for the covid crisis, it would have grown on a slower pace. 

38. The flow of money spiraled upwards erverything. I think  if there hadn’t been a covid crisis, it would have grown because tech is an important part of the future but it really was accelerated by this.

Gunnar: Nu är festen slut. Riskkapitalbolag tittar mer kortsiktigt på vinst och tiotusentals i techbranschen har fått sparken.

42. I think like for the founders it will be a massive learning because some founders they were like the good time founders, they founded the companies when there was a lot of money. A lot of ceos have to announce mass lay offs and negotiate down rounds, so it will be a good learning for them for the future. 

Elinor: Vårt råd till alla startup-grundare i kris här är alltså: Njut av den underbara chansen att dra lärdomar.

***

Gunnar: Hur går det för Clubhouse mitt i allt det här då?

Elinor: Dom finns ju absolut kvar, men dom har inte delat några siffror på länge. Men officiellt säger dom såklart att dom är en given del av framtiden. Att dom har nya coola funktioner på gång och att dom gör världen till en bättre plats.

Gunnar: Ja jo.

Elinor: Men i juni somras kom nyheter om att också dom sparkade en hel del folk, många i ledningen. Och om man frågar Evyn Redar, så är ju Clubhouse  stendött. 

9. Det var nåt tillfälle för inte så jättelängesen ändå, där några försökte typ kuppa tillbaka det. Det var typ såhär “alla laddar ner och så går vi in i det här samtalet!” och så varade det i typ fem minuter.

 

14. ELINOR Har du kvar appen nu? EVYN: Nää.. eller? Vänta… nää, nä. Den är raderad. Gone. Rest in peace. Den hade sin tid.