Kapitalet

, #

263

2022-08-01

Försäkringarnas försäkringar

Bakom den försäkringsmarknad vi möter som konsumenter, finns en hel värld där man handlar med risker. Vissa är så stora att den globala försäkringsindustrin inte räcker till. Medverkande: Bruce Carnegie Brown, ordförande Lloyd's of London Elliot Maule, kommunikatör Lloyd's of London Kevin Glaser, RISC

Här nedan ligger transkribering eller manus till avsnittet i den mån detta finns.

Elinor: Från Monopol Media - det här är Kapitalet! Med mig Elinor Ahlborn


Gunnar: Och mig, Gunnar Harrius.


Elinor: 1680 flyttar en man som heter Edvard Lloyd till London. Han slår sig ner i ett distrikt som är centrum för maritim handel, och öppnar ett cafe.


Elinor: Vid den här tiden är det ovanligt att handelsmän har egna kontor. Istället sker alla affärer på lokal.


Elinor: Lloyd’s cafe blir snart ett centrum för maritima försäkringar. Och då börjar dom, alltså Lloyds, erbjuda alla tjänster som behövs runt omkring det.


Elinor: Först pennor och papper och sittplatser till alla stammisar. Och sen också till exempel standardavtal och policies och informationsförmedling – alltså vilka skepp som sjunkit.


Elinor: Lloyds of London finns kvar idag. Som en global gigant i försäkringsindustrin. Med ett högkvarter som är en skyskrapa mitt i London.


2. so yeah u did pick a really good day for it .
yeah.
and how are you with heights?
i’m fine. i think. hehe.


Elinor: Jag åkte upp i den här skyskrapan i våras med Elliot Maule, som jobbar där som kommunikationschef


3. there are insurance companies in all of these buildings here from kind of what looks like Gotham city over there..


Elinor: Och enligt Elliot så har försäkringsindustrin i London idag, vuxit upp kring Lloyds. Alltså han pekade ut andra skyskrapor på andra sidan gatan och alla dom var ett huvudkontor för en jättestor aktör på försäkringsmarknaden.


and then yeah you’ve got all the law firms and basically the ecosystem around the insurance and reinsurance industry is in this square mile.


Elinor: I botten av den här skyskrapan i London så finns Lloyd’s “underwriting room” – fritt översatt typ försäkringsteckningsrummet.


So this i where brokers and the underwriters come together to negotiate on business


Elinor: Det är ett skiiiitstort rum där nästan 5000 personer sitter i små individuella träbås och köper och säljer försäkringar.


…sometimes you’ll see queues of brokers for specific underwriters…


Elinor: Och i mitten av den här rummet finns… en gammal klocka. Alltså en sån klocka man ringer i, som en börsklocka. Den räddades från ett skepp som sjönk på 1800-talet.


a ship that went down which huge amounts of gold and the bell was recovered


Elinor: Nu är den lite av ett kul museumföremål, men förr i tiden använde man den här klockan för att meddela vilka skepp som sjunkit och vilka som klarat sig.


6. and typically the ship bell is rung once for when a ship goes down and twice for when a ship returns


Elinor: Alltså du kan ju tänka dig stämningen i rummet då, förr i tiden.


Gunnar: När det var mer en sorts försäkringscafe.


Elinor: Alla sitter och antagligen dricker sprit och hoppas att just det skeppet som dom själva har försäkrat ska klara sig in i land.


Gunnar: Och om klockan ringer bara EN gång så har ett skepp sjunkit - och NÅGON i rummet blivit av med en MASSA pengar. Adrenalinstinn stämning. Det påminner ju nästan som typ ett rum där man spelar på hästar eller nåt!


Elinor: Och nu ska jag va helt transparent här. Innan jag såg den här klockan. Alltså när jag redan varit uppe och kollat på alla skyskrapor och försäkringsbyggnader och sådär. Fram tills DESS så tänkte jag att försäkringar var… ganska tråkigt.


Elinor: Alltså en lite lame bransch som sitter och printar ner terms and conditions


Gunnar: Och skickar ut lite trista räkningar, typ.


Elinor: Men sen när jag såg den här klockan och såg framför mig hur en massa försäkringsgivare sitter och stirrar på den och väntar på att den ska ringa och hoppas på att inte just deras skepp har sjunkit. Då började jag tänka att man kan se försäkringar lite mer som att spela på hästar.


Elinor: Alltså en bransch där man försöker SPÅ IN I FRAMTIDEN och SATSAR PENGAR på vad som ska hända.


Elinor: Och - hela den här Lloydsbyggnaden är också full av personer som är övertygade om att inget NÅNSIN skulle bli gjort i samhället, om det inte vore för dom. Och bakom allt det här, så finns hel marknad bakom marknaden. Alltså en värld där man handlar med spådomar.


Elinor: Dagens Kapitalet ska handla om handeln med VÄRLDENS. STÖRSTA. RISKER. Efter det här!

*REKLAM*


Gunnar: Okej – det ska handla om försäkringar! En bransch som försöker se in i framtiden och satsa pengar på vad som kommer hända!


Elinor: Och först ska vi bara bena ut vad en försäkring egentligen ÄR. Till hjälp har vi Kevin Glaser.


-hello??? can you here me now? awesome! how are you? good, how are you?


Elinor: Kevin Glaser har jobbat i försäkringsbranschen i över 30 år och skrivit en bok som heter Inside the insurance industry. Och enligt honom är det första man måste fatta kring försäkringar att allt handlar om risk.


8. So everyone has risk. From the time you get up in the morning, either you’re an individual or a business. Until the day's end there are risks that will be encountered.

Elinor: Jag cyklar ju till exempel alltid till jobbet och låser den här utanför på Södermalm. Varje dag är det är ganska stor risk för mig att den blir stulen. Det är jobbigt för mig att gå omkring och bära på den oron. Men då kan jag ju betala ett försäkringsbolag för att bli av med den oron, eller risken, då.

Gunnar: Försäkringsbolaget tar din oro, och dina pengar.


9. So you can transfer your risk to another entity. And that’s what insurance is. // So that’s what we’re talking about here. Insurance is a transfer mechanism.  


Elinor: Och ju större risken är, desto högre blir premien.


Gunnar: Större mängd oro kostar mer att bli av med.


Elinor: Och när ett försäkringsbolag ska räkna ut hur stor risken är, så gör dom det utifrån allt dom vet om cykelstölder överlag, och om mig och min cykel specifikt. Alltså all data man har tillgång till. Med andra ord försöker dom förutse framtiden utifrån allt dom vet om dåtiden.

7. What you wanna do is have something known as the law of large numbers, in order to have a sufficent exposure pool to have reliable data in what you’re suggesting for a rate increase.


Elinor: Men sen är det ju omöjligt för ett försäkringsbolag i praktiken att räkna ut EXAKT hur stor risken är att min cykel blir stulen. Alltså inte ens typ en påhittad superdator med liksom ALL info som finns i världen skulle klara av att räkna ut det eftersom världen förändras samtidigt som den håller på att räkna ut det.


Elinor: Och sen bestäms heller inte försäkringspremier bara utifrån hur stor man tänker att risken är. Det beror också på konkurrensen och marknaden i stort och så vidare.

12. // at the end of the day, you’re putting forth what you think might happen. So you CAN change those numbers a bit. Because even though the actuaries use a lot of math and a lot of modeling and collect a lot of data, it’s all in the end somewhat conjecture. And they’re just saying: This is our best guess.

Gunnar: Ok så dom gissar – eller bettar, kan man ju säga.

Gunnar: Och försäkringar är alltså överföring av risk. Och om din cykel sen BLIR stulen så får du pengar till att köpa en ny. Kanske gör det att försäkringsbolaget går back på just er affär.

Elinor: Ja men förhoppningsvis kan dom ju då täcka det med premierna från alla andra försäkrade cyklar som INTE blir stulna. Men för att ett försäkringsbolag ska kunna funka, så är det jätteviktigt att dom alltid har tillgång till kapital snabbt.

So your primary insurance company needs to have sufficient capital to stay in business, /// And in order to do that, they have to be somewhat confident that the book of business that they write won't break the bank and they're able to pay those claims.

Gunnar: Just det. Men - det SKULLE ju kunna hända att alla cyklar blev stulna samtidigt av en slump.

Elinor: Ja och för att täcka upp för det, så finns också: försäkringsbolagens försäkringsbolag. Reinsurance, eller återförsäkring som det heter på svenska. Och det funkar som att försäkringsbolaget, som tagit min oro och mina pengar, kan ge vidare en DEL av pengarna och oron till ett ANNAT försäkringsbolag. För att sprida sina egna risker.

Elinor: Återförsäkrarna, alltså försäkringsbolagens försäkringsbolag, tar alltså över en del av risken från försäkringsbolagen. Vanligtvis om det som det vanliga försäkringsbolaget måste betala ut överstiger en viss summa. Antingen för enskilda grejer eller för hela deras business.

Gunnar: Okej så försäkringsbolaget betalar själva om din cykel blir stulen, men har också tecknat en egen försäkring som gäller om ALLA deras kunder skulle få sina cyklar stulna en dag.

And so if it's a catastrophe in a certain geographic area when the claims exceed a certain dollar amount, it'll step in and pay on an individual basis. They agree to a certain dollar amount as well, let's say a million dollars. And if the claim exceeds a million dollars, then the excess of that claim will be paid by the reinsurer.

Elinor: Så en deal kanske är att försäkringsbolaget betalar själva för kanske fem cyklar och återförsäkringsbolaget för allt som överstiger det.

Elinor: Men det tar inte slut där! Återförsäkrarna kan också i sin tur försäkra sig själva.

When the reinsurance company buys reinsurance for themselves, it's called retro session.

Elinor: Och det kan fortsätta i typ ett evighetseko. Till liksom försäkringsbolagens föräkringsbolags försäkringsbolag…

Well, it can keep going. So whatever makes the reinsurers comfortable, they can reinsure different parts of their book of business.

Elinor: Och grunden för allt det här, är alltså nyckelordet RISK och hur man värderar den.


Elinor: Och i fallet med cykelförsäkringar, så finns ju redan sjukt mycket data över hur ofta cyklar blir stulna. Så det är egentligen ganska lätt för mig och ett försäkringsbolag att komma överens om vad det ska kosta.


Elinor: Men sen finns det otroligt mycket annat som pågår i världen som är MYCKET svårare att gissa på för att det finns mycket mindre data att gå på och ofta handlar om sjukt mycket mer pengar, och alltså bara ÄR STÖRRE risker. Typ rymdresor. Och det är mer SÅNT som pågår på Lloyds försäkringsmarknad.


Gunnar: I det där rummet med den historiska klockan och dom små pallarna kunde man inte bry sig mindre om risken för att din cykel blir stulen.


38. We tend to specialise in things that are much more complicated where-


Elinor: Det här är Bruce Carnegie-Brown som är ordförande för Lloyds.


38. -somebody's trying to put a satellite into space. It's a huge investment. The risks of whether the satellite will succeed or fail are material. The satellite is often carrying important capabilities//And so there are different parties who have different risks in a satellite that gets launched into space.


Elinor: Så det Lloyd’s gör, deras liksom affärsidé, är att sammanföra dom som vill skjuta upp en satellit i rymden med dom som vill försäkra den.


Gunnar: Med andra ord, dom som vill betta på att rymdraketen kommer komma tillbaka till jorden utan olyckor.


32. So, Lloyd is a convener of risk and of capital. So we bring together people who are willing to take the risk, and we introduce them to the customers, our brokers, who want to place their risks.

38. We bring those parties together. We look at the total size of the risks, and we try to help people evaluate what risks they want to continue to carry and what risk they want to sell off in the marketplace, for instance.


Elinor: Så Lloyds är alltså en sorts försäkringshub. Här finns både försäkrare och återförsäkrare, som håller på att försäkrar det dyraste och mest komplicerade som finns.

9. It is a marketplace of more than 100 separate businesses, many of them specialising in different activities. So aviation, shipping, energy, increasingly new kinds of risks, like cyber risks…


Elinor: Och genom århundradena har dom försett branschen med avtal och policies och informationsförmedling. Det var deras signalsystem som först plockade upp att Titanic hade stött på ett isberg till exempel, alltså innan det nådde media och myndigheter.

Elinor: Och dom håller mycket MINDRE specialförsäkringsgrejer. Alltså där det inte är SÅ mycket pengar inblandat, men heller inte går att ta med vanliga försäkringsbolag för att det är så svårt att räkna ut risken.


39. We're quite famous for ensuring people's legs, whether they're dancers or footballers. Those kind of specialty risks for very valuable dancers like Rudolf Nureav or footballers like David Beckham are quite specialist risks to underwriting. There just aren't that many millions of legs that get insured in a very algoritmic way.


Gunnar: Okej och bara för att va tydlig här – det alltså inte Lloyds själva som David Beckham liksom överför sin risk till sen. Men Lloyds presenterar honom för nån som vill ta emot den – alltså betta på att hans ben kommer hålla hela karriären.


Elinor: Exakt.


40. They're the ones that price the risks in the marketplace, and the customers bring their legs in. And we look at the risks around those issues and determine a price to provide that protection.


Elinor: Och sen när det gäller större saker, som rymdresor till exempel


Gunnar: Som kostar HUR mycket som helst


Elinor: Då ska alla olika delar av raketen och resan ska försäkras av olika parter, som kanske förhandlar med varandra, och sen ska jurister kopplas in10. the more complex the transaction, the more you've got to get around the table and understand the risks and put together a solution and a policy


Elinor: Och sen har Lloyds också ett system som gör att dom går in en sorts garanti för att pengarna betalas ut när olyckan är framme.


Gunnar: Om David Beckham skulle få en förödande spark på smalbenet.


42. And we're essentially protecting the customers from the risk that any one of our syndicates doesn't perform.


Gunnar: Okej. Så på Lloyd’s marknad dealar olika parter globalt, med VÄRLDENS största risker.


Elinor: Japp. Men – sen finns det också risker som är SÅ stora att liksom inte ens HELA försäkringsbranschen kan bära dom.


Elinor: Hur handeln med världens största risker spiller över på resten av världen – efter det här!


REKLAM


Gunnar: Okej - kort recap! En försäkring är en överföring av risk. Från dig till ett försäkringsbolag, och sen kanske en del av den risken överförs från ett försäkringsbolag till ett återförsäkringsbolag. Sånt här sker på Lloyds försäkringsmarknad – fast i en jättestor skala.


Elinor: Skitstora risker som är skitsvåra att räkna ut, och som sprids på komplicerade sätt mellan olika parter och ofta handlar om helt otroooooliga mängder pengar.


Gunnar: Och ibland händer det att risker så att säga spiller över utanför försäkringsbranschen


Elinor: Bland annat genom nåt som kallas för: katastrofobligationer, catastrophy bonds eller cat bonds om man ska vara riktigt initierad.


25. It is designed to attract what we would call nontraditional capital. So it's typically capital comes from the investor market rather than from the insurance market.


Elinor: I grund och botten så funkar katastrofobligationer som att en “vanlig” investerare bettar på att en naturkatastrof inte ska hända, på en viss plats inom en viss tid. Alltså typ att man satsar på Osaka kommer INTE drabbas av en jordbävning inom 3 till 5 år.


Gunnar: Okej så man tjänar pengar om det inte blir nån jordbävning, men förlorar massa om den händer. Dealen är alltså RÄTT LIK en återförsäkring till sin form


Elinor: Men katastrofobligationer riktar sig mot vanliga investerare utanför försäkringsbranschen och fokar på just konkreta, eventuella framtida naturkatastrofer. Från investeringsperspektiv kan det vara bra eftersom jordbävningsrisken inte har nåt med svängningarna på den vanliga marknaden att göra.


Elinor: Och man vänder sig oftast till institutionella investerare, tex tredje AP-fonden håller med det här i Sverige,

Gunnar: Och det är alltså ett sätt för försäkringsbranschen att sprida sina risker utanför marknaden


31. Yes, it certainly is. So it is about scaling the capability of the insurance industry, using the insurance industry's intellectual capital to essentially manage the assets of third parties and to bring in more capital into the industry to support the growing risk dynamics in the world.


Gunnar: Okej. Det makear ju sense på nåt sätt att försäkringsbranschen vill sprida riskerna när det kommer till naturkatastrofer, för dom riskerna är SÅ stora.


Elinor: Men grejen är att i Lloyds värld, så finns det finns också situationer, eller risker, som på ett sätt är ÄNNU STÖRRE än så. Som får naturkatastrofer att kännas ganska hanterbara


21. If you think about a hurricane, a hurricane is limited by geography and time. So it happens in a particular place and it lasts for a particular time. And in that sense, the risk is very insurable because we are taking premiums for hurricane risks in all other parts of the world, but the hurricane actually only arrives in one part of the world. So back to this point about collecting the premiums of the many but paying the claims of the few.


Elinor: Så på samma sätt man kan använda premierna för många cyklar för att betala när MIN cykel bli snodd, tar man premierna för många orkanförsäkringar för att betala för en, när den händer.


Elinor: Men problem uppstår när det sker katastrofer som drabbar HELA världen samtidigt, och har konsekvenser som sträcker sig över oöverskådlig tid.


21. with the Pandemic, for instance, you get into systemic risks where the risk is just absolutely so large that the insurance industry alone cannot manage the risks.

22. People don't know when it began, and it certainly hasn't ended. And so it's an enormously difficult risk to ensure.


Elinor: Enligt Bruce så har försäkringsbranschen ungefär 2 biljoner dollar


22.  Globally, to pay all of its claims.


Elinor: Och det räcker inte för pandemin


22. in 2020 alone, the OECD governments, the G 20 governments, invested more than $14 trillion in their economies to protect their citizens from the impact of Pandemic.

23. So you can see something that has that kind of scale needs to be managed through a partnership between government and the insurance industry.


Gunnar: Okej så enligt Bruce Carnegie Brown så måste stater steppa in och ta på sig en del av de här systematiska riskerna


Elinor: Precis. Han ser också klimatförändringarna som en sån systematisk risk som försäkringsbranschen inte kan hantera själv, eftersom dom inte har några gränser i tid och rum


24. So some systemic risks the insurance industry can address part of, but not the risk in its entirety. So governments and we talk a lot about partnering to provide those insurance protections.


Elinor: Nu ska vi ju komma ihåg såklart att Bruce Carnegie Brown är ju: Ordförande för Lloyds. Så det är klart att han gärna ser försäkringar som typ en demokratisk samhällsfunktion och inte bara liksom - vinstdrivande affärer.


Gunnar: Vilket det ju är OCKSÅ


Elinor: Men i hans värld så är försäkringar typ hela grunden för att nåt nånsin blir gjort alls


5. It's an enabler of people taking more risk than they would otherwise be able to take. I think the other societal benefit that it has is that essentially the model of insurance is to collect the premiums of the many and to pay the claims of the few.


Elinor: Och som det funkar idag så är det ju sant att ingen enskild aktör typ KAN bära hela risken för typ en rymdresa själv – det är liksom för mycket oro så den måste spridas ut på andra. Och på det sättet kan man ju se försäkringar som en förutsättning för att rymdresorna – eller NÅT annat i världen – ens blir av


Gunnar: Sköna värld där Elon Musk inte åker till rymden


Elinor: Och alltså annars kanske vi hade haft nåt annat system som gjorde att han kunde åka till rymden


Gunnar: Men i dagens värld så är försäkringsbranschen verkligen typ – en osynlig förutsättning för ALLT som sker


Elinor: Kapitalet är slut för idag