Om oss

Vi är en grupp journalister och producenter som gillar journalistik och poddar, och helst i en och samma förpackning. Du når oss på förnamn@monopolmedia.se

En kort bakgrund


Det som idag heter Monopol Media startades 2016 under det mindre slagkraftiga namnet Häktet Konsult AB. Idén, å andra sidan, var desto roligare: att det borde finnas utrymme för kommersiell journalistik i poddformat. Som ett litet Public Service utanför Public Service.

Med den goda intensionen sjösattes vår första podd i februari 2017. Den hette (och heter) Kapitalet, och ambitionen var att ge lyssnarna en informativ och ibland lite rolig podd om pengar, med oväntade vinklar och en hög produktionsnivå. Det första avsnittet tog lyssnaren tillbaka till 1990-talets bostadskrasch, i hopp om att kunna beskriva hur den upplevdes för de som var med. Sedan dess har mycket hänt med formatet, men det var där det började.

Vi som jobbar på Monopol Media förenas i uppfattningen att podden är ett fantastisk medium, både för konsumenter och för oss som faktiskt gör programmen. Samtidigt är mediebranschen i allmänhet (och etermediebranschen i synnerhet) inte direkt världsberömd för att odla blomstrande företagskulturer. Så därför är vårt uttalade mål att sten för sten skapa en rolig, vänlig och omväxlande arbetsplats för duktiga och ambitiösa radiojournalister.  På vägen dit vill vi stärka journalistikens roll i poddmarknaden, bjuda lyssnarna på lärorika och underhållande program, och vara en uppskattad partner för både produktionskunder och annonsörer.

I trots mot vad namnet antyder eftersträvar vi inget monopol på mediemarknaden. Det hade varit ett lite väl högt uppsatt mål, och inte heller särskilt trevligt när man tänker på det. Men det är ju ett kul namn.